Kinesiotaping

Kinesio Taping is 25 jaar geleden ontwikkeld door de Japanse chiropractor Kenzo Kase. Het is een techniek waarbij gebruikt wordt gemaakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van speciale tape die het zenuwstelsel en het circulatiesysteem stimuleren, waardoor spieren en pezen snel herstellen.  

Bij Kinesio taping wordt gebruik gemaakt van een elastische, katoenen tape, geweven als de huid, met een anti-allergische lijmlaag. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht, zodat het materiaal ventileert. Daardoor wordt de tape heel goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. De functie van gewone tape is gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, wat leidt tot drukverhoging. Kinesio tape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging doordat de tape de huid een stukje optilt. Het zorgt voor pijndemping, geeft steun aan spieren en gewrichten, verwijdert oedeem en corrigeert gewrichten en weefsel. Door de rek van de tape en het tegelijkertijd bewegen van de huid, zoals bij het sporten, ontstaat er een continue vorm van massage. Dit heeft een gunstige werking op de spieren en zenuwuiteinden. 

Een groot voordeel is dat de tape dagen kan blijven zitten, zelfs onder de douche, waardoor er een 24 uurs herstel plaatsvindt in tegenstelling tot gewone tape. 

Veel mensen denken dat de tape alleen bedoeld is voor sporters. Dat is zeker niet het geval. Ook zwangere vrouwen, patiënten met hooikoorts, lymfoedeem, reuma en andere aandoeningen waarbij het eigen herstelproces een steuntje in de rug nodig heeft, kunnen met de tape worden behandeld.